Dechovka DOLANKA
Stránky věnované dechovce Dolance z Dolan u Olomouce


Vystoupení Dolanky v roce 2015

Středa 30. prosince
ve 13:30 hodin v Dolanechch pohřeb paní Veselské z Bělkovic, potom bylo uložení ostatků do hrobu na místním hřbitově.
Sobotu 19. prosince
v 18 hodin v Dolanechch v sokolovně začal VÁNOČNÍ KONCERT DOLANKY. Plakát Vánočního koncertu dechovky Dolanky 2015 (muzikanti sraz v půl páté, bílé košile s dlouhým rukávem, novou modrou vestu).
Pátek 4. prosince
v 17 hodin v Bělkovicích u sokolovny začala slavnost rozsvícení vánočního stromu. Uskutečnilo se na pozvánce ohlášené překvapení ; strom se rozvítil při krásné koledě Tichá noc, větší část koledy pak byla doprovázena barbarskou střelbou raket ohňostroje.
(muzikanti ústroj v civilu, čelovky sebou, sraz v 17:45 hod.)
Sobota 28. listopadu
v 19 hodin ve Velké Bystřici v Orlovně začala oslava konce církevního roku.
(muzikanti ústroj dřívější červené košile a nové modré vesty, hrálo se do 23 hodin)
Sobota 28. listopadu
v 16 hodin v Dolanech začala slavnost rozsvícení vánočního stromu.
(muzikanti ústroj v civilu, hrálo se do 18 hodin)
Pátek 27. listopadu
ve 14 hodin v Dolanech měl pohřeb pan Stanislav Hirsch z Dolana. Zemřel ve věku 70 let.
(muzikanti ústroj v civilu, začátek hraní ve 13:30 hod.)
Sobota 21. listopadu
Bělkovice - Lašťany - V sokolovně se uskutečnil 4. ročník KOŠTU SLIVOVICE. Loni založená tradice "když košt, tak s dechovkou" letos gradovala: když košt, tak s dechovkou a JAMAJKOU. Lidi rádi přišli a nádherně se bavili! (ve 14:45 hod. nakládání nástrojů na centrále v Dolanech, hrát se začalo v 16 hodin, ústroj bílé košile a staré zelené vesty, malá slivovice a 10)
Pátek 20. listopadu
ve 14 hodin ve Velké Bystřici měl pohřeb pan Jarolím Krejčí z Bukovan. Zemřel ve věku 83 let.
(muzikanti ústroj v civilu, začátek hraní ve 13:30 hod.)
 
Sobota 31. října
ve 13:30 hodin v Bohuňovicích měla pohřeb paní Němčicová z Lašťan.
(muzikanti ústroj šedá saka a černé košile)
Úterý 27. října
Velký Týnec v 17:15 hod. vyšel LAMPIÓNOVÝ PRŮVOD na jediný místní vrch Hradisko. Tam u památníku jsme zahráli slovenkou i českou hymnu. Slavnost se vydařila, lidí přišlo hodně, ohňostroj se líbil, zvěřinový guláš byl výborný a tlačenka také. (muzikanti sraz v 16:15 v Čuhácké hospodě)
Sobota 24. října
Bělkovice-Lašťany v 17 hodin oslavy 120. výročí založení Sokola Bělkovice. Pozvánka TJ SOKOL Bělkovice-Lašťany (muzikanti sraz v 16 hod., čevené košile s krátkým rukávem a nové modré vesty)
Sobota 17. října
ve 14 hodin v Dolany měl pohřeb pan Miloslav Křepelka z Toveře. Zemřel 10. října ve věku 85 let. Po mši svaté v chrámu svatého Matouše v Dolanech bylo před kostelem rozloučení a byl odvezen do olomouckého krematoria. Hudba začala hrát ve 13:30 hodin.
Sobota 26. září
ve 14:30 Dolany pohřeb paní Marie Klimkové z Vésky. Zemřela tragicky ve věku 65 let. Po mši byly její ostatky uloženy do rodinného hrobu. Hudba začala hrát ve 14 hodin.
Sobota 26. září
v 10:30 Jívová pohřeb paní Marie Metterové z Jívové. Zemřela po dlouhé nemoci 22. září ve věku 80 let. Po mši byla odvezena ke zpopelnění. Hudba začala hrát v 10 hodin.
Sobota 12. září
slavnost Sboru dobrovolných hasičů v Černovíře začala v 9 hodin a dechovka hrála až do 12 hodin. Doprovodili jsme slavnostní průvod obcí i s mažoretkama a potom na místě oslav jsme hráli k poslechu pro povznesení dobré nálady obecenstva.
Historie Černovírazdroj Wikipedie )
  • 1249 první písemná zmínka
  • 13. století – povinnost starat se o přítok vody k mlýnu u Rohelské brány
  • 1784 – postaven římskokatolický farní kostel sv. Štěpána
  • 1911 – založena Střední hospodářská škola
  • 1919 – vyhlášení tzv. Velké Olomouce a sloučení s městem Olomouc
  • 1934 – sladovna a výroba butanolu (dnes Farmak)
  • 1940 – postaven husitský kostel Prokopa Holého
  • 10. 9. 1991 - založení ženského fotbalového družstva Slovan Černovír
  • 1997 – v červenci byla čtvrť těžce poškozena povodní na řece Moravě
  • 1999 – postaven most přes Moravu firmou DT výhybkárna a mostárna Prostějov (je 15 m široký a 10 m vysoký) na Heydukově ulici
Pátek 21. srpna
ve 13:30 v Bohuňovicích pohřeb paní z Lašťan. Po mši byla pochována do rodinného hrobu na místním hřbitově.
Sobota 8. srpna
ve 14:30 na Svatém Kopečku pohřeb pana Bohumila Smejkala, zemřel ve věku 91 roků. V bazilice byla za něho sloužena mše šesti koncelbranty s otcem biskupem Josefem Hrdličkou. Jeho tělo bylo uloženo do rodinného hrobu na hřbitově v Neředíně. Na hřbitově jej pochovali kněží otec Jan Berka a otec Ambrož. Bylo neobyčejně teplo a muzikanti vydrželi v plné síle v černých košilích, dlouhých kalhotách a v černých polobotkách. Konec pohřbu v 17:30 hod.
Neděle 5. července - foto z webu obce Tovéř
Tovéř dopoledne v Tovéři Dolanka doprovodila mši, která byla sloužena u kapličky zasvěcené svatým Cyrilu a Metodějovi. Začali jsme hrát v 9:30 hod. a po bohoslužbě jsme prošli dědinou a na několika místech jsme zahráli pro dobrou hodovou náladu. Konec byl asi něco po 12 hod. Muzikanti sraz ve 9:30 hod v Tovéři u kapličky, zelené vesty a bílá košile s krátkým rukávem.
Sobota 4. července
Lošov druhá část oslav kulatých výročí obce. Průvod od kapličky vyšel ve 13 hod., prošel celou dědinu k pomníku občanů padlých ve druhé světové válce. K pomníku byly položeny květiny a hudba zahrála českou hymnu. Po ukončení pietního aktu hudba zahrála ještě jeden pochod a účastníci se sami volně přesunuli na hřiště SK Lošov a tam oslavy pokračovaly. Muzikanti sraz ve 12:30 hod v Lošově u kapličky, zelené vesty a bílá košile s krátkým rukávem.
Sobota 13. června
Dolany v Dolanech u Pardubic po dvou letech se vydařily. Důkaz podají naši fotoreportéři. Jejich úlovky budou zveřejněny hned po zpracování materiálů. Letos poprvé jsme hráli v nových vestách! Do toho bílou košili bez kravaty a s krátkým rukávem. Kapelník si myslel, že dobré vychování je potřeba vzít sebou a asi mu to vyšlo. Kromě nových vest jsme našli i nového basistu! Byl bezvadný.
Neděle 7. června
Liboš - Festival malých hudebních souborů 21. ročník a začal už v 10:00 hod.(zahrada byla otevřena již od 8:00hod.) Hrály kapely Vaše kapela z Olomouce, Šternberanka ze Šternberka, Hraničáci z Hranic, Dolanka z Dolan, Mažoretky z Bohuňovic, Skoroňáci od Kyjova, vstupné bylo 70,-Kč. Byl tropický den a přestože jsme byli venku od rána, všichni se ve zdraví dožili večera. Jistě to bylo i díky tak krásné muzice. Jedna dechovka byla hezčí než druhá, ale Skoroňáci byli opět nejlepší. (bílé košile s krátkým rukávem a zelené vesty)
Neděle 7. června
Svatý Kopeček - Boží tělo Slavnost Božího těla pro dechovku začala po mši hraním první písně již v kostele, oltáře byly mimo kostel (ne v ambitech jak tomu bylo jiný rok. Poslední čtvrtý oltář byl u kříže pod kostele u cesty k Samotiškám a od něho jsem s hodbou dovedli průvod po schodech až do kostela, tam jsme jěště zahráli dvě sloky písně, poslední byla už i s varhanama. Byl tropický den ale přestáli jsme to důstojně a ve zdraví(mše začínala v 10 hod., hraní skončilo krátce po poledni, bílé košile s krátkým rukávem a zelené vesty)
Neděle 31. května
Svatý Kopeček - hody hodový průvod vyšel od domu rodiny Šálků z Ježkovy ulice. U svatého Jána se setkal s panem farářem. Po slavné mši za farníky Kopečka jsme vyhrávali pod bódkama od 10 do 12 hod. Bylo krásné počasí a lidem se to líbilo.(červené košile, zelené vesty)
Pondělí 18. května
Štarnov ve 14:30 hod. pohřeb paní Marie Coufalové, po mši v místním kostelíčku byla pohřbena na místním hřbitově. Zemřela ve věku téměř 83 roků.
Neděle 10. května
Samotišky hody Letos nádherné počasí, k mládencovi na jeden kopec, k družičce na druhý, pak zpátky ke kapličce a společně s hodovníky do farního kostela. Odpoledne požehnání u kapličky, lidí přišlo, všechna kulturní vystoupení se vydařila - hody jak mají být, byl to nádherný den v životě. (muzikanti šedá saka, červené košile, zelené vesty, sraz v 6:30 hod. u rychty)
Sobota 9. května
Droždín ve 14 hod. kladení věnců k pomníkům padlým v druhé světové válce. (muzikanti šedá saka, červené košile)
Neděle 3. května
Lošovské hody - (pozvánka a program lošovských výročí). Ráno v 7:30 budíček v dědině, průvod hodovníků šel s modlitbou do farního kostela, na Kopečku se přidala dechovka. Odpoledne ve 14 hod. byla posvěcena obnovená boží muka, která se nachází od dědiny 500 m směrem ke Kopečku. Účasten byl otec biskup Josef Hrdlička a pan farář Bernard. Po náležitých projevech a posvěcení božích muk se lidé slavnostním průvodem přesunuli ke kapličce na požehnání. A lidí přišlo hodně, klobouk dolů, lošováci se vyznamenali. (červené košile a saka)
Sobota 25. dubna v poledne v Olomouci na radnici
řekli si své
 Honza ANO   a    ANO Gábina
Byla to ohromná svatba, nevěsta přijela nablýskaným bílým stařičkým mercedesem. Na dvoře radnice zahrála DOLANKA svatební pochod z opery Lohengrin a za to jsme dostali pozoruhodné milé občerstvení.
Sobota 11. dubna
ve Štarnově pro poslech a k tanci Dolanka hrála štarnovským spoluobčanům. Jako kulturní vložku předvedly školačky ze základní školy ze Šternberka nádherné taneční, téměř gymnastické taneční vystoupení. (Odjezd od dolanské sokolovny ve 13:30 hod., červené košile a vesty.)
Pátek 10. dubna
v Dolanech pohřeb paní Anny Doleželové, zemřela v sobotu 4. dubna ve věku 92 roků, uložena do rodinného hrobu na místním hřbitově.
Neděle 5. dubna
Kristovy matičky z Bělkovic a Lašťan. Letos to bylo poprvé, co i Lašťany patří do dolanské farnosti. Matičky i mládenci byli jako vždy skvělí. Bylo zima, ale nepršelo, (muzikanti šli v zimních kabátech).
Sobota 14. února
Ve 13 hodin začal masopustní rej v Bukovanech. Všechno bylo dobré, až na ty Bukovany, ty jsou každý rok o něco větší. A tak místo obvyklého chození do 5 hodin jsme skončili až v 6 večer. Ale stálo to zato! (muzikanti propotili košile).
Pátek 13. února
Tradiční ples v Dolanské Sokolovně uspořádali naši přátelé z Domu pokojného stáří z Vésky. Začátek byl v 16 hodin, nálada byla ohromná, ples se vydařil (muzikanti červené košile).
Sobota 24. ledna
Ve 13 hodin na Svatém Kopečku pohřeb pana Františka Utíkala z Droždína. Zemřel po těžké nemoci ve věku 85 roků. Byl to výborný muzikant, varhaník a kamarád naší muziky.
Sobota 17. ledna
V Jívové se uskutečnil ples farností Dolany a Jívová. Návštěva veliká, dvě hudby, kulturní vystoupení, společný tanec pro všechny plesové návštěvníky, bohatá tombola, domácí bufet, výborné víno a hlavně lidé přišli a krásně se bavili. (muzikanti červené košile, začátek byl v 19 hod.)

stránky vytvořil Lukáš Foukal (lukas.foukal@seznam.cz), spolupracuje František Schneider (ludmila.schneiderova@seznam.cz)
fotoreportéři webu Dolanky: Gabriela Jefimová, Miroslav Jahn, Jana Schneiderová, Jaroslav Mohapl a Eva Černá


Zde jsou odkazy na starší provedení "Hlavní stránky"
ze čtvrtka
2018-08-23
ze čtvrtka
2018-09-06
ze čtvrtka
2019-09-05
 
 
 
 
 
 
 
 


 


Vystoupení DOLANKY v roce 2018


Vystoupení DOLANKY v loňském roce 2016


Vystoupení DOLANKY v roce 2014


Vystoupení DOLANKY v roce 2013


Starší vystoupení DOLANKY