Dechovka DOLANKA
Stránky věnované dechovce Dolance z Dolan u Olomouce



Zde jsou odkazy na hudební skupiny, které jsou naší dechovce nějakým způsobem blízké, buď jsme vystupovali na stejné místě, nebo hraje s nimi náš kamarád apod.
ŠTERNBERANKA
ze Šternberka na Moravě
HEŘMÁNEK DOLANY Country & Bluegrass - skupina Jirky Pospíšila
HEŘMÁNEK 1983 BLUEGRASS, COUNTRY, IRSKÁ MUZIKA - skupina Ladislava Bryxe
MORAVSKÁ VESELKA ze Sušic u Přerova
Na severu Hané, v druhé největší obci kraje, pokračuje v tradici dechové hudby BLUDOVĚNKA
DOLANKA
Slovácká dechová hudba z Ratíškovic
Slovácká dechová hudba SKOROŇÁCI
ze Skoronic u Kyjova
HANAČKA
dechová hudba z Břestu
PROVODOVJANÉ
dechová hudba z Provodova
KNĚŽPOLANKA
slovácká dechovka v krojích
ŠTRAJCHKAPELA
Z KNĚŽPOLA

štrajchová muzika z Kněžpole


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Vystoupení DOLANKY v roce 2018


Vystoupení DOLANKY v loňském roce 2016


Vystoupení DOLANKY v roce 2015


Vystoupení DOLANKY v roce 2013


Starší vystoupení DOLANKY


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vystoupení Dolanky v roce 2014

Sobota 20. prosince
V Dolanech v sále Sokolovny se uskutečnila oslava 135 let Dolanky
Sobota 2. prosince
V Dolanech u hasičské zbrojnice se uskutečnilo rozsvěcování vánočního stromu. Od 16 hodin bylo co sledovat a poslouchat při Dolance a Heřmánku, ale hlavně výstoupení dětí bylo nádherné!
Sobota 29. listopadu
Ve Velké Bystřici v Orlovně se uskutečnila oslava konce roku. Od 17 do 21 hodin bylo veselo při dechovce a ochutnávání vína s odborníkem na mešní vína. Letos se to zase vydařilo!
Sobota 15. listopadu
V Bělkovicích-Lašťanech v Sokolovně se uskutečnila v 16 hodin soutěž slivovic a po soutěži probíhalo koštování. Lidé přišli ve velkém počtu a v srdečné zábavě zodpovědně koštovali a vesele se bavili při Dolance a Jamajce a setrvali až do 9 hodin. Bylo to pěkné.
Sobota 15. listopadu
Pohřeb paní Věry Pelíškové do rodinného hrobu na místním dolanském hřbitově. (začátek hraní ve 13:30 hod)
Neděle 9. listopadu
V Dolanech před kostelem u památníku padlých jsme doprovodili pietní setkání u příležitosti 100 let od začátku 1. světové války.
Pondělí 27. října
Ve Velkém Týnci u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu (1918), jsme doprovodili lampiónový průvod od Čuhácké hospody až na Hradisko k památníku osvobození. Odchod průvodu od společenského domu v 17.30 hodin. Na kopci Hradisko bylo opět připraveno tradiční rozmanité pohoštění, také levný a výborný guláš, pro děti zdarma kabanos na opékání, čaj a minerálka. I klacky na opékání byly připravené. Ohňostroj jako vždy nádherný. Lidé přišli rádi.
Pátek 17. října
Sejdeme se na Dolance připravují lidé z Domu pokojného stáří z Vésky. Letos to bylo spojeno i s oslavou 135. výročí Dolanky a tak muzikanti také zabrali s přípravou. Přišel popřát i pan starosta obce a nepřišel s prázdnou. I muzika byla poctěna hrou dvou výborných muzikantek. Návštěvníci byli poctěni bohatou tombolou a na konci ani nechtěli jít domů!
Sobota 4. října
Pohřeb paní Marie Nerudové z Dolan. Zemřela 27. září ve věku 78 let. Byla pohřbena do rodinného hrobu na místním hřbitově. V muzice vypomáhal na baryton Jarda z dechovky z Moravského Berouna. (začátek hraní ve 13:30 hod)
Sobota 20. září
V chrámu Svatého Matouše v Dolanech jsme zahráli na pohřbu paní Jaroslavě Látalové z Dolan. Měla 84 roků. Roloučení proběhlo před kostelem a byla pohřbena do hrobu ve Vésce (začátek hraní ve 13:30 hod)
Pátek 19. září
V Olomouckém krematoriu jsme hráli od 12:15 hod. při posledním rozloučení našemu velikému kamarádovi a ohromnému muzikantovi Josefu Mikušovi. Narodil se 5. srpna 1920 ve Starém Hrozenkově, zemřel v pátek 13. září 2014 v Olomouci ve věku 94 roků. (začátek obřadu ve 12:45 hod)
Sobota xx. srpna
Dolany v Dolanech se letos NESETKALY! V Dolanech u Pardubic přestavovali areál a nestihli dokončit stavební práce.
Sobota 16. srpna
hráli jsme průvod Sboru dobrovolných hasičů ve Velkém Týnci. (Muzikanti sraz ve Velkém Týnci u hasičské zbrojnice v 8:45 hod., zelené vesty, červené košile! Na výpomoc přišli Jarda Tihlář a tenorista Labounek. Šternberáci už nejsou počítáni jako výpomoc.)
Čtvrtek 7. srpna
V krematoriu v Olomouci jeme zahráli na pohřbu Laďovi Sklenářovi, našemu velkému kamarádovi a příznivci dechovky. (Muzikanti sraz v 11 hod v černých košilích.)
Sobota 25. července
Ve Staré Vodě hudební doprovod mše svaté v 10 hod. a potom průvod ke Královské studánce. (Muzikanti bílé košile, zelené vesty, v 9:30 u kostela ve Staré Vodě!)  
Sobota 5. července
hody v Tovéři ve svátek věrozvěstů svatých Cyrila a Metoděje. Dopoledne byla mše u kapličky, pak jsme do oběda vyhrávali po dědině. Odpoledne veselice v obecním areálu zábavy, lidé přišli, ale na taneční beton se odvážily jenom děcka. (Muzikanti bílé košile, zelené vesty, v 9:15 u kapličky v Tovéři!)  
Sobota 28. června
Sbor dobrovolných hasičů v Chomoutově. Průvod obcí začal v půl dvanácté a trval celou hodinu a to se šlo svižným krokem a hrál se jeden pochod za druhým. Dechovka vyhrávala k tanci i k poslechu. Z programu bylo snad pro všechny krásné uvedení České besedy v úžasném nádherném provedení místních žen. (červené košile, zelené vesty)  
Neděle 22. června
v 9:15 hodin jsme ve spolupráci s profesionálním fografem vytvořili neuvěřitelné množství fotozáběrů. Páchali jsme to v Dolanech na farské zahradě jako jeden z příspěvků pro oslavu 135. výročí naší dechovky. Tato zahrada je pěkná, pečlivě udržovaná. Bylo krásné ráno a bylo pěkné, jak několik kroků od nás lidé z místní komunity připravovali nedělní mši v přírodě.
Neděle 22. června
dopoledne slavnost Těla a Krve Páně na Svatém Kopečku, v 10:00 hod slavná mše sv. s průvodem obcí; odpoledne (po dobrém guláši) jsme zahájili farní den.
Neděle 15. června
v 11 hodin jsme hudebně doprovodili hodovou mši v Lašťanech u kapličky u rybníka.
Kaplička byla postavena v roce 1802 a je zasvěcená svatému Floriánovi.
(Muzikanti začali hrát v 10:30 hod v bílých košilích a zelených vestách.)
Neděle 8. června
Festival malých dechových souborů v Liboši. Naše kapela byla poctěna nabídkou účastnit se klání nejlepších dechovek v Liboši u Štěpánova. Plakát, program, prezentace od Karla Pařenici, závěr vzali Skoroňáci do svých rukou!
Červen 2014
Naše spřátelená dechovka oslavila své narozeniny -    Š T E R N B E R A N K A má 30 let!
Neděle 1. června
Hody na Svatém Kopečku a Dolanka byla přitom! Průvod jsme doprovodili k bazilice na devátou na hodovou mši. Od 10 do 11:45 jsme hráli a zpívali pod bódkama. Bylo to pěkné, počásí jak vymalované. Fotky z hodů budou hned po čtvrteční pravidelné zkoušce Dolanky, kde naši fortoreportéři předají své foto úlovky.
Neděle 11. května
Hráli jsme v Samotíškách na hodech.

Neděle 4. května
V Lošově na hodech jsme také hráli.

Sobota 3. května
Od čtyř do osmi hodin jsme hráli v Hlubočkách - Mariánském Údolí. Pořadatelé byli pan farář a místní hasiči. Hrálo se k tanci a poslechu a hlavně maminkán k jejich svátku.
Neděle 20. dubna
Kristovy matičky Bělkovice. Fotodokumentaci zajistila vynikajícími sportovními výkony Janička Schneiderová; sw fotogalerie Free Album Creator, (c) Michal Canecky, Liptov video matičky 2014 (1503) a video matičky 2014 (1502) sw DVDVideoSoft Free Studio.
Sobota 1. března
V Bukovanech jsme doprovodili medvěda. Masopustní průvod maškar vyrazil chvilku po 13. hodině na obchůzku od hasičské zbrojnice do dědiny a pečlivě dům od domu prošacovali celé Bukovany. Letos to bylo asi nejlepší, i koblížky byli zas o něco lepší než loni! A všichni zdrávi došli až do hospody na sál.
Pátek 14. února
Ples v dolaneské sokolovně upořádali obyvatelé Domu pokojného stáří Véska. Začátek v 16 hodin.
Sobota 25. ledna
V Hraničních Petrovicích byl pohřeb. Začátek hraní v 10:30 hodin! Zemřelý pan Jan Jankovský měl 88 roků a zemřel po dlouhé nemoci. Jeho paní jsme hráli před deseti roky a to bylo hodně sněhu a pohřebácké auto jsme spolu s pozůstalými vytlačili do kopce před hřbitovem. Tentokrát bylo mínus 13,5°C. Nástroje, i když byly ošetřené, zamrzaly. Nejvíc tuba a to hlavně proto, že tam nebyl ani pozoun ani horna. Ale před mší tuba vydržela hrát první pochod a po rozmražení poslední písničku. Během mše jsme měli připraven útulek ve staré škole. Tam bylo teploučko a kdovíco. Po mši rozehřátá tuba stihla posloužit k hraní jen jeden a půl pochodu před zámrzem. Na křídlovku byl na výpomoc Jarda Tihlář.
Pátek 24. ledna
V Holici byl pohřeb pana Ferdinanda Svrčka. Zemřel náhle při práci, když vezl kolečka na stavbě domu své dcery. Spadl a bylo po něm. Pan Ferdinand byl pochován na místním hřbitově a při spouštění mu hrála reprodukovaná hudba. Začátek hraní ve 13:30 hodin a tentokrát bez bubnu!

stránky vytvořil Lukáš Foukal (lukas.foukal@seznam.cz), spolupracuje František Schneider (ludmila.schneiderova@seznam.cz)
fotoreportéři webu Dolanky: Gabriela Jefimová, Miroslav Jahn, Jana Schneiderová a Jaroslav Mohapl